Diferența dintre iaurtul clasic și cel grecesc. Care dintre ele este mai benefic pentru organism
Iaurtul este un produs lactat fermentat, popular în toată lumea. Există numeorase varietăți, fie că vorbim despre iaurturile clasice, cu fructe, grecești sau degresate. Iată de ce sunt alimente sănătoase și de bază pentru micul dejun și care este diferența între iaurtul clasic și cel grecesc.
Iaurturile conțin cantități importante de nutrienți esențiali pentru organismul uman, oferind mai multe beneficii pentru sănătate. Principalele minerale prezente în iaurt sunt calciul si fosforul. Un iaurt mic, de 125 de grame, acoperă aproape 30% din doza zilnică recomandată de calciu și circa 20% din aportul recomandat de fosfor, pentru un adult. În afară de aceste două minerale, iaurtul conține vitaminele B – mai ales B12, B2 si B5, A si D.
Produsele lactate fermentate sunt obţinute prin transformarea lactozei – zahărul din lapte care se produce în mod natural – în acid lactic prin utilizarea anumitor bacterii, denumite şi culturi iniţiale. De fapt, atât iaurtul obişnuit cât şi cel grecesc sunt făcute cu aceleaşi ingrediente principale – lapte proaspăt, plus Streptococcus thermophilus şi Lactobacillus bulgaricus ca şi culturi de început, potrivit healthline.com. Cu toate acestea, gustul şi nutrienţii lor diferă datorită modului în care au fost făcute.
Iaurtul clasic
Iaurtul obişnuit se face prin încălzirea laptelui, adăugarea de bacterii şi lăsarea acestuia la fermentare până când atinge un pH acid de aproximativ 4,5. După ce se răceşte, se pot adăuga şi alte ingrediente precum fructul.
Iaurtul clasic are o textură mai puțin densă și este adesea mai apos. Acesta păstrează mai mult zerul în comparație cu iaurtul grecesc. Cel obișnuit are în general un conținut mai scăzut de grăsimi și proteine, ceea ce îl face o alegere mai ușoară din punct de vedere caloric.
Iaurtul grecesc
Iaurtul grecesc se face prin eliminarea zerului şi a altor lichide din iaurt obişnuit. Deoarece procesul acesta reduce volumul total, iaurtul grecesc necesită mult mai mult lapte decât iaurtul obişnuit. Iaurtul grecesc are un conținut ridicat de proteine și grăsimi, ceea ce oferă o stare de sațietate mai îndelungată. Iaurtul grecesc este celebru pentru consistența sa cremoasă.
Cercetătorii au descoperit că adăugarea de gustări de iaurt cu conținut scăzut de zahăr și extra proteine în dieta dumneavoastră zilnică poate ajuta eforturile de pierdere în greutate, prin stimularea metabolismului și reducerea poftei de mâncare.
O porție de iaurt grecesc aduce 18,7 % din valoarea nutrițională zilnică de calciu.
Care sunt beneficiile iaurtului grecesc
Beneficiile iaurtului grecesc provin în principal din conținutul ridicat de proteine biodisponibile, care ajută la menținerea masei corporale. În plus, conținutul scăzut (sau chiar fără) de zahăr și lactoză îl face potrivit pentru persoanele cu diabet sau alergii la lactoză.
Probioticele, cunoscute sub denumirea de bacterii lactice, care se găsesc în iaurtul grecesc, contribuie la echilibrul florei intestinale, facilitează absorbția vitaminelor și mineralelor în organism, echilibrează metabolismul și reduc balonarea. Iaurtul grecesc are o concentrație mare de minerale, inclusiv calciu, dar și de vitamine B solubile în apă și vitamina A (retinol). În plus, conține aminoacidul leucină, care crește senzația de sațietate și scade nevoia de a mânca în permanență.
SURSA FOTO: Social Media